Babi-pangang woksaus
Babi pangang is een populair gerecht op de Chinese (afhaal)menukaart. Het is gemaakt van geroosterd varkensvlees en rijkelijk overgoten met een zoetzure, soms een beetje pittige, saus. En die saus is ook erg lekker als woksaus bij andere gerechten, zoals geroerbakte kip en groenten. In dit recept geven we je een lekkere en makkelijk te maken babi-pangang woksaus.
Deze babi pangang woksaus is heel eenvoudig om te maken en smaakt net zo (lekker) als bij de (afhaal)chinees. Hij lijkt zowel wat betreft smaak als uitstraling op de saus van de chinees. Er zijn allerlei varianten van deze saus, maar onderstaand recept is eenvoudig te maken met een aantal simpele ingrediënten.
Ingrediënten
Vrijwel alle ingredienten van onderstaande lijst heeft iedereen wel in huis. Het is daarom een makkelijke saus. Vervang verse gember eventueel voor een theelepel gemberpoeder.
- Halve ui fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, héél fijngesnipperd
- klein blikje tomatenpuree
- 1 theelepel fijngehakte verse gember
- 300 ml water
- 4 eetlepels sweet Chilisaus
- 4 eetlepels bruine suiker
- 4-5 eetlepels verse citroensap
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 1,5 eetlepel (witte wijn)azijn
- 1 theelepel sambal
- Snufje zout
- 1 eetlepel maïzena
Je kunt de saus pittiger maken door er sambal aan toe te voegen en/of kruidiger door er een beetje vijfkruidenpoeder of lekkerder nog: 5cm geraspte gember bij te doen. Een scheutje ketjap is ook een erg lekkere toevoeging en maakt de saus iets donkerder.
Bereiden
Snijdt de ui en knoflook zeer fijn, de knoflook liefst even door de pers drukken. Snijdt eventueel ook verse gember fijn of rasp het. Fruit de ui, knoflook en evt gember in wat olie. Let op, dit mag niet verbranden. Voeg de tomatenpuree erbij en laat dit alles even aanstoven. Afblussen met 300 ml water of kippenbouillon. Voeg er daarna de (kant en klare) sweet Chilisaus, de bruine suiker, het citroensap, de tomatenketchup, de witte wijnazijn en sambal aan toe en breng het verder op smaak met wat zout. Maak een papje van de maïzena met wat water en dik daarmee de saus wat aan. Niet te veel want een goede roerbaksaus is niet te dik maar ook niet te dun. Voeg eventueel wat meer water toe als de saus te dik is. Laat de saus nog enkele minuutjes zacht pruttelen en dan is hij klaar om over het wokgerecht te doen of afgekoeld in de koelkast te bewaren.