/ woksauzen / Bali (gele) curry

Bali (gele) curry

Deze woksaus is gebaseerd op de beroemde bali curry saus, maar dan beter geschikt om mee te wokken. De smaak van deze woksaus is pittig en kruidig met een heerlijke kokossmaak. De saus past heel erg goed bij kip of vis.

Voordat je deze woksaus kunt maken moet je eerst de bali kruidenpasta maken. Doe één ui (fijngesneden), kwart kopje ongezouten geroosterde pinda’s, 2 teentjes knoflook, 2 cm gember, 1 rode peper, 1 eetlepel water, 2 theelepels korianderpoeder, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel venkelzaad, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel kardemom in de keukenmachine (of staafmixer) en maal fijn tot een stevige pasta ontstaat.

Ingrediënten

bali-curry-woksaus-geelAls je de pasta eenmaal hebt gemaakt kun je beginnen met het maken van het recept van de woksaus. Daarvoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Bovenstaande kruidenpasta (volledig)
  • 400 ml cocosnootmelk
  • 2 tomaten, fijngesneden
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel geraspte limoenschil
  • 250 ml kippenbouillon
  • 2 theelepels vissaus
  • 2 theelepels maizena (opgelost in 3 eetlepels water)

Bereiden

Als de kruidenpasta klaar is, kun je deze roerbaksaus eenvoudig klaar maken. Doe alle ingrediënten, behalve de maizena, in een steelpannetje zet op het vuur tot het kookt. Laat 2 minuten op laag vuur pruttelen en voeg de maizena toe om de saus te binden.

De woksaus blijft maar ongeveer een week goed in de koelkast. Mogelijk is bovenstaande hoeveelheid te veel voor jou, dus we raden je aan om eerst een kleine hoeveelheid te maken (alles door 2 delen). De kruidenpasta kun je wel op bovenstaande hoeveelheid maken, die blijft namelijk ongeveer 2 weken goed.