/ woksauzen / Hete ketjap

Hete ketjap

Ketjap is een veel gebruikte saus in de Aziatische keuken. Deze hete ketjapsaus hebben we samengesteld op basis van een Indonesisch recept. Het is een lekkere woksaus voor allerlei soorten gerechten (bijvoorbeeld bij biefstukreepjes), maar ook een ideale vervanger van de traditionele satésaus. Voor dat laatste laat je de saus nog wat meer indikken, zodat een mooi stevige saus ontstaat. Echt super lekker en verrassend voor op de BBQ bij de saté. Deze roerbaksaus is ook lekker voor over de nasi, bami of saté. Een heerlijke twist van de traditionele pindasaus.

Deze zelfgemaakte hete ketjap woksaus is pittig en zoet, met een vleugje hartige smaak door de toevoeging van pinda’s. Wij vervangen thuis zelf de pinda’s het liefst voor een halve eetlepel satesaus (die je zelf moet aanmaken, anders een volle eetlepel kant en klare). De satesaus combineert namelijk als geen ander met de zoete ketjap manis. De saus is makkelijk te maken en echt om van te smullen.

Ingrediënten

Je maakt deze roerbaksaus met de volgende ingredienten:

  • 1 a 2 teentjes knoflook
  • Rode peper of sambal naar smaak (wij doen er een flink volle theelepel sambal in)
  • Verse pinda’s (wij gebruiken een halve eetlepel geconcentreerde satésaus, nog lekkerder)
  • Ketjap (manis)

Bereiding

Druk de knoflook door de knoflookpers of snijdt hem erg fijn. Doe in de kom de fijngesneden pepers er bij of voeg de sambal er bij. Voeg vervolgens een handje ongezouten pinda’s er bij. Wij vinden het veel lekkerder om hiervoor geconcentreerde satésaus (wijko – water toevoegen) te gebruiken. Vervolgens voeg je flink wat ketjap (manis) toe, zodat een sausje ontstaat. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe om er een mooie woksaus van te maken (let op: eventueel ook wat maïzena toevoegen om de saus in te dikken – even uitproberen).