/ kennis / De juiste wokpan kopen en gebruiken

De juiste wokpan kopen en gebruiken

goede-wokpan-kopenWok pannen zijn er in allerlei maten en van allerhande materialen, uiteenlopend van de traditionele stalen wok tot pannen van gietijzer, roestvrij staal, plaatstaal of aluminium, woks met antiaanbaklaag en zelfs elektrische woks. Wat is nu de beste wok en waar koop je die pan?

Wat is een wokpan eigenlijk?

Een wok is een bakpan in de vorm van een grote kom met een ronde bodem. De ronde vorm was vroeger uitermate geschikt voor grote open vuren waar toentertijd op werd gekookt. Nog steeds zijn de traditionele woks met een ronde bodem alleen op gasfornuizen te gebruiken (anders blijven ze niet staan), terwijl de modernere woks met een afgeplatte bodem prima geschikt zijn voor de verschillende typen fornuizen zoals elektrisch of keramisch. Er zijn woks met dubbele handgrepen, met een enkele lange steel en doorsnede die variëren van 25 tot 60 cm en meer.

De beste wokpan

Een goede wokpan moet wat ons betreft aan een aantal voorwaarden voldoen. Een wok moet op de eerste plaats een brede ronde vorm hebben, zodat het eten snel en gelijkmatig verhit kan worden. Ook moet de wok goed opwarmen, deze warmte vast kunnen houden en goed verdelen.

Traditionele wok of een moderne?

Over het algemeen zijn wij fan van traditionele wokpannen van staal, zonder antiaanbaklaag en gemaakt van plaatstaal. Helaas hebben deze pannen als nadeel dat ze wat moeilijker te gebruiken zijn op warmtebronnen als elektrisch en keramisch. En ook de traditionele gaspitten zijn vaak onvoldoende krachtig om deze traditionele woks goed op te warmen. Het risico is dan dat de wok de olie niet goed genoeg opwarmt, waardoor de ingrediënten te langzaam gaar worden en de karakteristieke knapperigheid, beetgaar en malsheid van vlees en groenten niet bereikt worden. Bovendien hebben deze pannen het risico dat de ingrediënten aanbakken en de pan slecht schoon te maken is.

Daarom raden we een aantal andere pannen aan. Wil je toch de traditionele wok kopen? Kijk dan hier eens.

Onze top 3

In de loop van de jaren hebben wij verschillende pannen mogen gebruiken en op basis van deze (en ook andermans ervaringen) zijn dit de beste wokpannen van dit moment. Onze top drie is:
1. BK steelwok BK EASY BASIC CERAMIC
2. Tefal Hero Wokpan – 28 cm
3. BK Easy Basic Wokarang – Ø 28 cm