Kant- en klare zakjes gemengde wokgroenten kopen of zelf snijden?
We schreven al eerder dat wokken gezond is, mede door de mix van verschillende groenten in het roerbakgerecht. In de supermarkt zijn zakjes kant- en klare gemengde wokgroenten te koop. Die hebben een hoop voordelen, maar ook een aantal nadelen. Tijd om groenten in het wokgerecht onder de aandacht te brengen, want ze zijn minstens zo belangrijk voor het gerecht als de saus en het vlees!
Voordeel gebruik zakjes wokgroenten
Laten we eerlijk zijn, de kant- en klare zakjes wokgroenten zijn gewoon heel erg makkelijk. Geen gedoe meer met het zelf snijden van groenten of het overhouden van een halve spitskool. Je koopt het zakje en voegt het toe aan het gerecht. Handig en makkelijk, precies waarvoor een snel wokgerecht is bedoeld. Doordat je de groenten niet zelf meer moet schoonmaken en snijden bespaar je tijd. De zakjes zijn daarnaast ook nog eens relatief goedkoop, zeker als ze in de aanbieding zijn. Als je al die groenten los moet kopen zou je niet alleen veel overhouden, je bent ook een stuk duurder uit.
Nadelen kant- en klare roerbakgroenten
Nadelen zijn er ook. Gewokte groenten zijn op hun lekkerst als ze beetgaar geroerbakt zijn. Knapperig, met nog een goede structuur. Een voorbeeld hiervan is taugé. Dat is kort gewokt heerlijk. Bak je het te lang dan worden het smakeloze sprietjes. Kant- en klare zakjes wokgroenten bevatten verschillende gemengde groenten. Omdat groenten verschillende bereidingstijden hebben krijg je dus niet altijd het resultaat wat je wenst. Een stukje wortel moet bijvoorbeeld langer wokken dan taugé, terwijl ze wel samen gemixt in het zakje zitten.
Een ander nadeel is dat je afhankelijk bent van de mix die de supermarkt heeft samengesteld. Het komt nog al eens voor dat een zakje vol prei zit, terwijl het maar weinig andere groenten als paprika bevat. Dat komt de smaak niet ten goede. En als je vaak dezelfde gemixte roerbakgroenten gebruikt kan je wokgerecht (door een mix die wat uit balans is) saai en eentonig worden.
Zelf je wokgroenten samenstellen?
Als je tijd hebt en echt een lekker wokgerecht wilt koop je de groenten los en snijdt je ze zelf. Naast dat je jouw eigen (unieke) mix kunt samenstellen, kun je ook de bakperiode en formaat bepalen. Ons advies: snijdt de groenten en bewaar ze in aparte bakjes. Nadat het vlees gaar is, start je met het wokken van de groenten die wat langer nodig hebben om gaar te worden, zoals peultjes of wortel. Daarna voeg je steeds iets later de groenten toe die veel korter meegebakken moeten worden, zoals taugé. Zo krijg je het perfecte roerbak gerecht met knapperige groenten.
Wat wij zelf doen?
Wij kopen groeten als kool, paprika, wortel, taugé, prei, ui, pepertjes, peultjes en boontjes gewoon los. Die snijden we zelf en leggen we gescheiden van elkaar apart, zoals hierboven beschreven. We bepalen zo zelf welke groenten we gebruiken in het gerecht, in welke hoeveelheden we dat doen en hoe fijn we ze snijden. Wij kiezen er bijvoorbeeld vaak voor om maar een beetje prei toe te voegen en veel meer paprika. Precies het tegenoverstelde van dat dus vaak in kant en klare pakketjes zit. Wat we overhouden aan groenten vriezen we (gesneden en apart verpakt) in, want een hele kool of een doos wortels zijn te veel voor één gerecht. Daarmee zijn we ook een volgende keer snel klaar, want we halen ze gesneden uit de vriezer.
Lees ook: Wokgroenten uit de vriezer gebruiken?
Bij sommige gerechten laten we de kant- en klare zakjes wokgroenten liggen. Sommige wokgerecht zijn bijvoorbeeld erg lekker met alleen klein gesneden broccoli en een uitje als groenten. Of alleen met wat gewokte boontjes. Die koop je los en maak je net zo snel klaar als een kant en klaar zakje. Zo eten we dus lekker gevarieerd, want vergeet niet dat je bijna alle groenten kunt wokken en dat het niet altijd nodig is om meerdere groenten in een wokgerecht te gebruiken!