Ketjap sesam
Deze woksaus ketjap sesam maak je van ketjap en oestersaus met een beetje sesamolie. De saus heeft een zoet, maar toch ook hartige en nootachtige smaak door de sojasaus en sesamolie. De saus is zoeter dan de traditionele sesam soja woksaus. De ketjap sesamwoksaus is een ontzettend lekkere saus, die lekker kruidig en smaakvol is.
Ketjap manis is zoete sojasaus, doordat er suiker en enkele specerijen aan toegevoegd zijn. De oestersaus is gemaakt van een extract van oester, zout en suiker. Het geeft een heerlijke zoete smaak en je proeft eigenlijk geen vissmaak. Tenslotte komt een belangrijk deel van de smaak van dit gerecht door de toevoeging van sesamolie. Dat geeft een milde, nootachtige geur en smaak.
Ingrediënten
Je maakt dit roerbaksaus recept met de volgende ingrediënten:
- Half kopje kippenbouillon
- Half kopje Ketjap manis
- 2 eetlepels oestersaus
- 4 theelepels azijn (bijv, rijsazijn)
- 4 theelepels sesamolie
- 2 theelepels chilivlokken of sambal
- 1 theelepels suiker.
- 2 theelepels maïzena
Je maakt deze woksaus nog lekkerder door er geroosterde sesamzaadjes door te roeren voor de smaak. Ook de toevoeging van 2 teentjes knoflook en een halve theelepel geraspte gember maakt de roerbaksaus nog specialer. Dit recept smaakt erg lekker bij rund, kip en groenten.
Bereiden
Voeg alle ingrediënten samen in een kom en roer goed door elkaar. De saus is nu klaar voor direct gebruik, maar kan ook 2-3 weken in de koelkast bewaard worden. Roer dan wel voor gebruik de saus goed door, want de suiker en sambal (en maïzena) zakken naar beneden.