/ woksauzen / Mango-sinaasappel

Mango-sinaasappel

Mango en sinaasappel zijn een heerlijke frisse zoetzure combinatie. Mango gaat namelijk uitstekend samen met andere fruitsoorten, maar ook met kruidige en romige ingrediënten. Perfect voor in een wokgerecht dus. Een mango heeft een zeer rijke en volzoete smaak. In combinatie met de friszure smaak van sinaasappel geeft het een zoetzure en fruitige woksaus. De saus is vooral heerlijk in combinatie met kip en kalkoen roerbakgerechten! Hij gaat ook goed samen met heel veel groenten. Bovendien geeft deze woksaus ook nog een (oké een hele kleine) boost aan vitamine C. Een mango bevat namelijk minstens evenveel vitamine C als een sinaasappel.

Deze mango sinaasappel woksaus maak je eenvoudig zelf. Naast mango, sinaasappel, heb je een uitje, beetje gember, kurkuma, azijn en beetje suiker nodig. De saus maak je het beste van te voren klaar. Je kunt de suas ook invriezen

Ingrediënten

Ingrediënten voor ongeveer 200 ml woksaus (in verhouding aan te passen als je meer of minder woksaus wilt)

  • 1 mango
  • 2 sinaasappels, goed schoongeboend
  • 2 uien
  • 2 cm verse gember
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 6 kruidnagels
  • 150 ml azijn
  • 250 gr suiker

Voeg eventueel voor een extra kruidige smaak nog wat kruidnagels toe (let op: voor de smaak moet de saus dan wat langer koken en moeten de kruidnagels verwijdert worden voor gebruik – of gebruik kruidnagelpoeder). Ook rode peper toevoegen geeft een verrassende pittige variatie op dit roerbaksaus recept.

Bereiden van de woksaus

Schil, ontpit en maak de mango klein. Pers beide sinaasappels uit. Van één sinaasappel haal je vervolgens ook de schil af (bijv. met een dunschiller). De schil snijdt je fijn in kleine stukjes. Snipper de uien fijn en snijdt ook de gember klein (eventueel met de rasp).

Bak/fruit vervolgens in olie de uien glazig op zacht vuur. Voeg de fijngesneden gember en een beetje kurkuma toe en laat dit kort mee fruiten. Daarna voeg je de mango, sinaasappelsap, schil, azijn en rietsuiker toe. Laat de saus nu 20 minuten inkoken op matig vuur en gebruik de staafmixer om alle ingreidienten goed fijn te krijgen voor een gladde roerbaksaus. Voeg op het einde eventueel nog wat maizena toe om een mooie gelijkmatige saus te krijgen.