/ sidebar1 / Soja sesam woksaus

Soja sesam woksaus

Sojasaus en sesamolie behoren tot de basis van de meeste woksausen maar vormen samen ook een uitstekende saus voor roerbakgerechten. Deze zelfgemaakte woksaus combineert beiden tot een all-round roerbaksaus die past bij bijna alle wok gerechten of het nu vlees, vis of groenten zijn.

Sojasaus geeft recepten een zoute smaak en haalt de smaken van de ingrediënten van je wok gerecht goed omhoog (het versterkt ze). Het is een gefermenteerde saus, gemaakt van sojabonen, water, graan en zeezout. Sesamolie is vol en toch subtiel van smaak. Het heeft die karakteristieke noodachtige smaak van sesam. Let wel op bij het gebruik, want het heeft een zeer sterke smaak.

Ingrediënten

zelf-soja-sesam-woksaus-makenJe maakt dit woksaus recept met de volgende ingrediënten:

  • Half kopje kippenbouillon
  • Half kopje soja saus (Tip: Kikkoman Sojasaus)
  • 4 theelepels azijn (bijv, rijstazijn of natuurazijn)
  • 4 theelepels sesamolie
  • 2 theelepels chilivlokken of sambal
  • 2 theelepels suiker of honing

Je maakt hier eenvoudig een ketjap sesam woksaus van door de sojasaus te vervangen voor ketjap manis. De ketjap sesam saus is zoeter dan het recept met sojasaus. Het is dus aan jou welke smaak je wilt, zoutig en nootachtig (sojasaus) of zoet en nootachtig (ketjap manis).

Bereiden

Meng alle ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar. De saus is direct te gebruiken en hoeft niet te trekken. Wel kun je eventueel nog 1,5 theelepel maïzena toevoegen om de saus beter te laten binden / inkoken. Als je de saus gemaakt hebt kun je hem ongeveer 2 weken kant en klaar in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, verdeel de saus dan alvast in porties zodat je ze gemakkelijk kunt gebruiken.