/ woksauzen / Tamarinde koriander

Tamarinde koriander

Af en toe kom je een recept tegen waarvan je direct weet dat je iets bijzonders gaat maken. Dat geldt zeker voor deze tamarinde koriander woksaus. Het is een scherp, zoetige en hartige woksaus die goed past bij onder andere garnalen en pittige ingrediënten.

Tamarinde smaakt zurig en wordt net als azijn of citroensap gebruikt als malsmaker en frisse smaak in marinades en stoofschotels. De tamarinde is een tropische boom en wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Gedroogd wordt het vermalen tot tamarindepoeder, waar het gebruikt wordt in kerriepoeder, andere kruidenmengsels en chutney.

Ingrediënten

tamarinde-woksaus-koriander-makenOm dit roerbaksaus recept te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 eetlepel korianderzaadjes
  • Kwart-Halve eetlepel Tamarindepasta
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 of 2 chilipepers (optioneel)
  • Zout naar smaak
  • 2 kopjes kokend water
  • 4 of 5 takjes koriander en/of 2 takjes verse munt (optioneel)
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 theelepels Maizena

Begin met een kwart eetlepel tamarindepasta en voeg naar smaak meer pasta toe. Het ene merk potje is vaak wat geconcentreerder dan het andere en dat kan een recept maken of breken. Gebruik dus niet te veel en proef! Kun je de tamarindepasta niet vinden in de winkel? Gebruik dan citroensap of azijn om dit recept te maken (niet 1 op 1 maar ietsje minder).

Bereiden

Doe de tamarindepaste tezamen met de koriander, suiker, pepers, kokend water in een steelpan en breng aan de kook. Laat pruttelen totdat de tamarindepasta is opgelost. Snijdt ondertussen de verse koriander en verse munt klein (als je die gebruikt) en voeg toe aan de pruttelende saus. Laat ongeveer 5 min pruttelen en zeef vervolgens de saus om het blad van de koriander en munt uit de saus te halen. Voeg de maïzena toe om de saus in te dikken en tenslotte de vissaus om de saus af te maken. Gebruik warm of laat afkoelen om te bewaren in de koelkast (1 week).