/ sidebar2 / Thaise (basis) woksaus

Thaise (basis) woksaus

Deze heerlijk kruidige Thaise woksaus hoort standaard thuis in iedere koelkast en is gemakkelijk zelf te maken. De roerbaksaus bevat de standaard ingrediënten van een woksaus als sojasaus en sesamolie. Gember, citroengras en knoflook maken het tot een kruidige klassieker uit de Aziatische keuken. Te gebruiken als smaakmaker bij het wokken of als marinade.

Dit is ons favoriete recept voor een basis saus die heel goed zelf te maken is en eigenlijk bij alle soorten gerechten gebruikt kan worden, kip, varken, rund, tofu, vis en groeten. Deze saus maak je het liefst van te voren, zodat de smaken uit de verse ingrediënten goed in het mengsel kunnen trekken.

Ingrediënten

thaise-basis-woksaus-makenOm deze wokssaus zelf te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 teentjes knoflook (schoongemaakt en in stukjes)
  • 4 cm gemberwortel (schoongemaakt en in stukjes)
  • 1 Spaans pepertje (pitjes eruit, fijngesneden)
  • 2 stengels citroengras (fijngesneden)
  • 1 limoen (uitgeperst)
  • 5 dl sojasaus (of andere smaak: ketjap) (Tip: Kikkoman Sojasaus)
  • 2 el sesamolie
  • 1 el vissaus
  • 2 el honing

Bereiden

Je maakt deze Thaise roerbaksaus als volgt. Doe de gember, knoflook, citroengras en peper in een vijzel (of keukenmachine) en kneus de ingrediënten tot ze vezelig maar fijn zijn. Voeg er vervolgens de limoen, sojasaus, vissaus, sojasaus en honing en meng de ingrediënten goed. Laat het mengsel een nachtje trekken in de koelkast, zodat de smaken goed samenkomen.

Vervolgens zeef je de saus en druk je eventuele zachte ingrediënten fijn door de zeef. Doe de saus in een fles of pot en geniet van heerlijke roerbak gerechten met deze zelfgemaakte woksaus. De saus blijft ongeveer 3 weken goed in de koelkast of 3 maanden indien je hem (in porties) invriest.