/ woksauzen / Thaise verse kruiden saus

Thaise verse kruiden saus

In deze zelf gemaakte woksaus maken we gebruik van enkele van de belangrijkste kruiden in de Thaise keuken: Koriander en basilicum. Koriander is een kruid dat al millennia gebruikt wordt en vooral in Azië populair is. Voor dit recept gebruiken we het blad (liefst vers) en niet het poeder. Het blad heeft een frisse, intense smaak die wat weg heeft van peterselie, maar dan met een typische, zacht zoete anijsachtige citroenachtige smaak.

Basilicum heeft een sterke, complexe smaak waarbij je lichtzoete, peperige maar ook frisse toetsen proeft. Thaise basilicum heeft een meer anijs-achtige smaak, maar soms kun je ook de smaak van munt proeven. Het past daarom goed bij de combinatie van koriander. Daarnaast is Thaise basilicum beter bestand tegen koken, waardoor je het eerder dan de Europese soort in de pan kunt doen. Er zijn twee soorten Thaise basilicum: de groene met een lichte muntsmaak en de paarse die een beetje naar anijs smaakt. Welke je kiest is afhankelijk waar je eigen voorkeur licht. Zelf kiezen we altijd voor de paarse variant. Thaise basilicum is te koop bij de goed gesorteerde toko.

Ingrediënten

In deze saus verwerk je de volgende ingredienten:
* 60 ml kippenbouillon,
* 60 ml sojasaus, (Tip: Kikkoman Sojasaus)
* 2 theelepels rijstwijnazijn,
* 0.5 eetlepel verse fijngehakte (liefst Thaise) basilicum,
* 0.5 eetlepel verse fijngehakte korianderblaadjes.
* maïzena

Zowel Thaise basilicum als koriander hebben een smaak die goed blijft hangen en snel overheersend kan zijn. Gebruik er dus niet te veel van en proef of de saus al voldoende op smaak is voordat u hem gebruikt. Kun je niet aan Thaise basilicum komen in de winkel dan kun je het altijd vervangen door de gewone. Voeg eventueel nog een beetje knoflook, zout, rode peper en peperkorrels toe naar smaak, maar zonder is de roerbaksaus ook al erg lekker.

Bereiden

Hak de Thaise basilicum en korianderblaadjes zo fijn als mogelijk. Het fijnhakken van de kruiden zorgt er voor dat de geur en smaak goed in de sojasaus, kippenbouillon en azijn trekt. Meng de kruiden door de sojasaus en kippenbouillon en voeg de rijswijnazijn (of natuurazijn) toe. Even mengen en klaar. Wok het gerecht zoals je gewend bent en voeg een minuut voor opdienen de saus aan het gerecht toe. Laat het even wat indikken met maïzena, zodat de woksaus minder vloeibaar is.