/ kennis / Wokgroenten uit de vriezer gebruiken: kant- en klaar uit de supermarkt of zelf ingevroren?

Wokgroenten uit de vriezer gebruiken: kant- en klaar uit de supermarkt of zelf ingevroren?

Zijn de groenten die je zelf invriest of die diepgevroren te koop zijn in de supermarkt te gebruiken en lekker in een roerbakgerecht?

Diepgevroren groenten in een woksaus gebruiken?

Of je nu diepgevroren groenten uit de supermarkt of groenten die je zelf hebt ingevroren gebruikt, je merkt het verschil met verse groenten. Doordat het vriezen de celstructuur van groenten kapot maakt, krijg je nooit zulke lekkere knapperige groenten als dat je ze vers gebruikt. Doordat de cellen kapot zijn en er tijdens het vriezen een ijslaagje op komt, komt er tijdens het wokken van bevroren groenten relatief veel vocht vrij. Dit moet je eerst laten verdampen voordat je woksaus toevoegt. Daarnaast zakt de temperatuur in de pan kort na het toevoegen van de ingevroren groenten.

Houdt hier dus rekening mee als je bevroren groenten gaat gebruiken. Onze mening is dat bevroren groenten gewoon prima te gebruiken en zeker niet vies zijn. Je moet er alleen rekening mee houden dat je iets langer moet wokken om het vocht te laten verdampen. Het kan dus prima, maar blijft tweede keus. Verse groenten zijn lekkerder omdat die knapperig blijven.

Lees ook: Kant- en klare zakjes wokgroenten kopen of zelf snijden?

De groenten laten ontdooien voor het roerbakken?

Diepvries groenten hoef je niet laten ontdooien voor het roerbakken. Je voegt ze bevroren en direct toe aan het wokgerecht. Tenminste zo doen wij het en dat werkt prima. Ontdooien van de groenten kan wel, daarmee voorkom je dat er te veel water in de pan komt. Ons advies: gewoon bevroren in de pan gooien, iets langer bakken vanwege het vrijgekomen vocht en het niet heel knapperig zijn van de groenten voor lief nemen.

Wokgroenten zelf invriezen?

Kun je alle soorten wokgroenten invriezen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat? De meeste groenten kun je zonder problemen invriezen. Met name groenten als kool, broccoli, prei, wortel, paprika, pepertjes, boontjes en peultjes etc. laten zich goed gesneden invriezen. Alleen met taugé hebben we geen goede ervaringen. Helaas geldt net als voor de zakken diepgevroren roerbakgroenten uit de supermarkt dat je nooit zulke knapperige groenten krijgt als dat je ze vers gebruikt.

Moet je de groenten blancheren voor het invriezen?

Wij blancheren de groenten die we gebruiken voor roerbakgerechten nooit voor het invriezen. We eten ze bijna altijd binnen een half jaar op. Daarnaast maakt het voor de kwaliteit niet veel uit, is ons idee. Wel is het zo dat de cellen van groenten bepaalde enzymen bevatten die de cellen langzaam afbreken. Dat proces gebeurt ook in bevroren toestand. Voor groenten die je niet zo lang in de vriezer laat zitten is het kwaliteitsverschil te verwaarlozen. Die hoef je dus niet te blancheren.