/ sidebar1 / Zoetzure woksaus

Zoetzure woksaus

Zoetzure saus is een van de standaard woksauzen uit de Chinese keuken. De woksaus is erg eenvoudig zelf te maken met eigen ingrediënten. De basis van de roerbaksaus wordt gevormd door ketchup of tomatenpuree, azijn en suiker. Voor de smaak worden vaak knoflook, gember, sojasaus of ketjap toegevoegd. Een eventuele toevoeging van ananas geeft de saus een frisse zoetzure smaak.

Met deze verrukkelijke homemade saus geef je zowel vlees- als vegetarische gerechten een heerlijke smaak. De saus wordt in de Chinese keuken veel gebruikt voor vleesgerechten, zoals kipblokjes, varkensvlees (bijv. babi pangang), eiergerechten (omelet), vis (bijv. garnalen) of om groenten te wokken. Zowel lekker bij rijst als noedels.

Ingrediënten

zoetzure-woksaus-maken-receptDeze zoetzure woksaus maak je eenvoudig van de volgende ingrediënten:

  • 250 ml water
  • 6 eetlepels tomatenketchup of een klein blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels ketjap manis (Tip: Conimex Ketjap Manis)
  • 1,5 a 2 eetlepels natuurazijn
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker of honing
  • 1 a 2 teentjes knoflook
  • 3cm verse gember of een Halve theelepel gemberpoeder (djahé)
  • Maizena

Voeg rode pepers of sambal toe om de saus pittig te maken. Zelf vinden we het toevoegen van een blikje ananas (de ananas in blokjes snijden) erg lekker. De siroop die in het blikje zit vervangt bovendien de helft van de suiker.

Bereiden

Snijdt de gember (indien je verse gebruikt) en knoflook en fruit gaar in een steelpannetje met wat olie voor ongeveer 1 minuut. Voeg vervolgens de tomatenketchup (of tomatenpuree), de ketjap manis, natuurazijn, water en suiker toe. Voeg eventueel ook de sambal of ananas toe. Breng de saus aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken op laag vuur. Roer regelmatig. Voeg steeds kleine beetjes opgeloste maïzena (eerst een papje maken om klontjes te voorkomen!) toe terwijl de saus zachtjes kookt. Stop totdat de woksaus een licht stroperige textuur krijgt.

Gebruik de zoetzure saus direct of laat afkoelen en bewaar in een goed afgesloten fles of pot in de koelkast. Koel en donker bewaren. De woksaus blijft ongeveer drie weken houdbaar in een goed afgesloten fles of pot.