Szechuan
Deze zelfgemaakte Szechuan saus is een heerlijk kruidige en pitte woksaus gemaakt van peper, gember en knoflook. Er zijn heel wat recepten op internet te vinden van deze saus, maar deze klassieke variant met tomaat is bij veel mensen nog onbekend. Toch is het wat ons betreft de lekkerste variant. Een woksaus die bovendien heel eenvoudig zelf te maken is.
De Chinese Szechuan keuken gebruikt veel robuuste smaken, zoals knoflook en chili pepers, en in het bijzonder de lokale Szechuan-peper. Voor dit recept maken we geen gebruik van szechuanpepers maar van rode pepers of sambal. Voor wie niet zo van pittig houdt – maar wel van de kruidige volle smaak van deze saus – voegt maar 1 of 2 rode pepers toe. Wie van pittig houdt voegt naar smaak meer of minder pepers toe.
Ingrediënten:
Voor dit Szechuan roerbaksausrecept heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 2-5 rode pepers of sambal (maar het mogen er ook minder of juist meer zijn als je van pittig houdt)
- 100 ml water (evt klein stukje van bouillonblokje toevoegen)
- 2 eetlepel sojasaus (Tip: Kikkoman Sojasaus)
- 2 eetlepel tomatenketchup
- 4 teentjes knoflook (poeder mag ook, 1 tl)
- 3-5 cm verse gember (poeder mag ook, 1 tl)
- Kwart theelepel zwarte peper
- 1 eetlepel bruine suiker (of honing)
- Halve theelepel sesam olie
- Scheutje natuurazijn
- Eventueel maizena
Variëren op dit recept doe je door: voeg eens wat appel toe voor een frisse smaak, voeg druppels tabasco toe, of voeg naast chilipepers ook eens peper olie of sambal oelek toe. Je kunt deze saus overigens ook zonder tomatenketchup maken.
Bereiden
Zorg voor het maken van dit recept dat je een goede wok hebt en alle ingrediënten klaar staan. Snijdt de rode pepers, gember en knoflook heel erg fijn. Zet een wok op het vuur en voeg wat olie toe. Als de olie heet is fruit je eerst de knoflook gaar, vervolgens bak je de gember een minuutje mee en als laatste voeg je de rode pepers toe. Voeg na 1 minuut een scheutje water, sojasaus, ketchup, zwarte peper, beetje zout, sesam olie, natuurazijn en de bruine suiker toe. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed kunnen mengen. Proef de saus. Nog niet heet genoeg? Voeg dan nog een rode peper of sambal toe en laat nog enkele minuten pruttelen totdat de saus de juiste dikte heeft (en dat bepaal jijzelf). Voeg eventueel 1-2 theelepels maïzena toe om de saus te binden.
De saus kun je natuurlijk direct warm gebruiken, maar ook gewoon laten afkoelen en bewaren in de koelkast. In de koelkast blijft de saus ongeveer een week of 2 goed.