/ sidebar2 / Teriyaki

Teriyaki

Deze zelfgemaakte teriyaki woksaus geeft gerechten een authentiek Japanse smaak. Lekker als smaakmaker in wok gerechten en zeer geschikt als marinade. Wanneer je deze teriyaki saus eenmaal zelf een keer hebt gemaakt, laat je kant-en-klare saus in het winkelschap staan. Teryikai roerbaksaus maak je namelijk zelf eenvoudig van sojasaus, mirin en sake of knoflook en sesamolie en suiker/honing.

Teriyaki is een Japanse bereidingswijze waarbij vlees of groenten gemarineerd worden in een basissaus en vervolgens in de saus /glaceren (teri=glans en yaki=bakken/grillen). Na sojasaus is het de meest populaire saus in de japanse keuken. Teriyakisaus gebruik je als woksaus, als marinade voor vlees of vis of als laklaag (glaceren) van bijvoorbeeld een stuk vlees op de BBQ. Kip, zalm en rundvlees zijn echte klassiekers met deze saus. Daarnaast is het lekker als dip bij (oosterse) hapjes.

Ingrediënten

zelf-teriyaki-woksaus-makenTraditionele Teriyaki wordt gemaakt van sojasaus, rijstwijn, suiker en gember en maak je zelf met de volgende ingrediënten uit onderstaand recept

  • 3 el sojasaus,(Tip: Kikkoman Sojasaus)
  • 3 el sake,
  • 3 el mirin en
  • 1 el suiker (evt meer toevoegen naar behoefte)

Heb je geen mirin en sake, dan kan het ook zonder. Deze westerste variant is minstens net zo lekker:

  • 50 ml water of kippenbouilion
  • 50 ml donkere sojasaus
  • 15-20 g bruine basterdsuiker
  • 1-2 knoflooktenen, gepeld en gehalveerd
  • 0.5-1 tl sesamolie
  • 2 theelepels maizena

Variëren doe je door er bijvoorbeeld gember, limoen/citorenschil en sap, rode peper of koriander bij te doen.

Bereiden

Doe alle ingrediënten (behalve de maizena) in een steelpan en breng aan de kook. Laat enkele minuten zachtjes koken. Proef of de smaak naar wens is, voeg eventueel wat meer suiker toe als je het zoeter wilt. Verwijder de knoflook en eventueel andere grove ingrediënten die je hebt toegevoegd. Eventueel kun je de saus binden met maizena om hem wat dikker te maken. Let op als je de saus gebruikt om te marineren (bakken) of om te wokken? De suikers kunnen tijdens het bereiden verbranden. Bij wokken de saus pas op het einde toevoegen.

Gebruik de teriyakisaus direct of laat afkoelen en bewaar in een goed afgesloten fles in de koelkast. Koel en donker bewaren. De roerbaksaus blijft ongeveer drie weken houdbaar in een goed afgesloten fles.